Pretekli programi in izleti

Apulija - pokrajina na peti italijanskega škornja

Program potovanja: šestdnevni program
Datum izleta: 24. - 29. september 2019

Program izleta

1. dan: Odhod izpred AMD Cerklje ob 03.40, iz Kranja ob 04.00. Pot bomo nadaljevali mimo Benetk in Bologne do kraja Osimo. Na poti bodo postanki za zajtrk in priboljške iz popotne torbe. Mesto Osimo nam je poznano po sporazumih, sklenjenih leta 1975, ko sta Italija in Jugoslavija dokončno urejali potek zahodne državne meje. Mesto ima mnogo zanimivosti. Ena izmed teh je, da prebivalce imenujejo Brezglavci. To zbadljivo ime so dobili po brezglavih kipih, ki so razstavljeni v atriju mestne hiše. Če bo atrij dostopen, si bomo kipe na kratko tudi ogledali. Pod mestom se vijejo številne podzemne jame. V eno izmed njih bomo tudi šli. Po okrepčilu bomo nadaljevali pot do polotoka Gargano – imenovanega tudi ostroga Italije. V kraju San Giovanni Rotondo se bomo namestili v hotelu, povečerjali in prenočili.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na ogled nove cerkve sv. Pija. Pater Pij iz Pietrelcine, tudi spovednik, in mistik, je bil že za časa življenja poznan po stigmah. Cerkev sv. Pija sodi med največje cerkve v Italiji, saj sprejme kar 6500 ljudi. V njeni kripti si lahko ogledamo tudi patrov grob. Do kripte vodi veličasten hodnik, ki ga je pater Rupnik skupaj s sodelavci iz Centra Aletti okrasil s čudovitimi mozaiki, ki nam prikazujejo življenje sv. Pija in sv. Frančiška. Rupnikovi mozaiki krasijo tudi sam sarkofag svetnika, ki ga bomo videli skozi odprtino v nosilnem stebru kripte. Strop kripte prikazuje zlato zvezdnato nebo. Po ogledu mozaikov in svetišča bo na voljo krajši prosti čas za osvežitev, nato se bomo odpeljali do mesteca Monte Sant'Angelo, kjer se bomo sprehodili do centra mesta. Med potjo si bomo ogledali ostanke srednjeveškega gradu, v centru mesta pa še podzemno cerkvico, kjer se je po legendi v 5. stoletju prikazal nadangel Mihael. V popoldanskih urah bomo nadaljevali pot do gradu Castel del Monte. Na poti nas bodo spremljali čudoviti razgledi na polotok Gargano in Manfredonijski zaliv. Castel del Monte ima zanimivo osemkotno obliko, zgraditi ga je dal Friderik II. v 13. stoletju. Grad imenujejo tudi krona Apulije. V poznih popoldanskih urah se bomo namestili v hotelu južno od Barija.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do Barija. Ob morski promenadi bomo izstopili in se sprehodili do starega mestnega jedra prestolnice Apulije. Med njegovimi ozkimi ulicami bomo lahko nakupili spominke in se osvežili z dobrim kapučinom. Ogledali si bomo lepo romansko baziliko sv. Miklavža, ki so jo zgradili, da bi v njej shranili svetnikove relikvije, ki so jih križarji prinesli iz Mire. Bari je bil v srednjem veku zelo pomembno pristanišče, od koder so križarji krenili na plovbo v Sveto deželo. Še danes je Bari eno najpomembnejših pristanišč vzhodne jadranske obale. Pot bomo nadaljevali do Matere. Sprehodili se bomo do starega dela mesta, mimo bivališč in cerkvic, ki so jih v davnini izklesali v skalo. Skalna bivališča so danes redko naseljena, vendar lepo ohranjena, zato je tudi Unesco zaščitil to nenavadno naselbino. Za opoldansko okrepčilo bomo degustirali lokalne dobrote. V popoldanskih urah se bomo odpeljali do kraja Alberobello, naselje nenavadnih malih belih stavb v obliki stožca, ki imajo sivo kamnito streho in so zgrajene v tehniki suhozida. Te stavbe imenujemo truliji. Cela mestna načrt je zgrajena iz tovrstnih hišk, v katerih ljudje bivajo ali imajo v njih trgovinice s spominki in kotički za osvežitev. Na voljo bo zadosti časa, da se sprehodimo med njimi in si kaj nakupimo. V popoldanskih urah se bomo vrnili v naš hotel. Sledi večerja in prenočevanje.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpravili do najjužnejših delov italijanske pete. Najprej bomo obiskali mesto Lecce. Mesto ima lepo mestno jedro, kjer se bomo sprehajali mimo lepih baročnih palač in cerkva, ki so jih zgradili iz lehnjaka, lomljenega v okoliških kamnolomih. Krajši prosti čas. Nato se bomo odpeljali do Otranta. Po mestu se imenuje morski preliv, ki povezuje Jadransko morje z Jonskim. Na najožjem delu, med rtom Otranto na italijanski strani ter polotokom Kepi i Gjuhëzës na albanski, je širok le okrog 70 km. Sledila bo še vožnja na skrajni rt Apulije imenoval Capo di Leuca. Sprehodili se bomo do svetilnika in si pogledali prostranstva Jonskega morja. V kolikor bo vreme dovoljevalo, si bomo vzeli krajši prosti čas za kopanje v okolici Gallipolija. Sledi povratek v hotel, večerja in prenočevanje.

5. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do kraja Polignano a Mare, kjer je bil rojen Domenico Modugno, ki je leta 1958 zmagal na sanremskem festivalu s pesmijo Volare. Sprehodili se bomo do njegovega spomenika in razgledne točke, od koder je čudovit razgled na staro mesto, ki so ga zgradili vrh strmih pečin. Dopoldne se bomo odpeljali še do Barlette, ki je bila v srednjem veku pomembno mesto. Ogledali si bomo zanimiv velik spomenik, imenovan tudi kolos, ki predstavlja neznanega cesarja iz antičnega obdobja. Popoldne se bomo odpeljali do okolice Pescare, kjer se bomo namestili v hotelu, povečerjali in prenočili.

6. dan: Po zajtrku bomo krenili na pot domov. V okolici Riminija se bomo zaustavili za okušanje lokalnih dobrot (testenine, olive, vino). V Cesenaticu se bomo sprehodili do vodnega kanala, kjer so zasidrane jadrnice, ki predstavljajo del zbirke bližnjega pomorskega muzeja… Sprehodili se bomo ob kanalu, si privoščili sladoled ali kako drugo osvežitev in nato ob obalah Jadranskega morja nadaljevali pot proti domu. Domov bomo prispeli v poznih večernih urah.

V ceno je vključeno:

 • avtobusni prevoz z vsemi stroški,
 • 5x polpenzion,
 • hoteli 3*,
 • zajtrk in malice iz popotne torbe,
 • vstopnina v podzemno jamo v Osimu,
 • vstopnina v Castel del Monte,
 • 1x degustacija pri Riminiju,
 • 1x degustacija pri Alberobellu,
 • turistično vodenje,
 • organizacija in izvedba potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba 115,00 €,
 • odpovedni riziko 22,80 €,
 • 11,22 € na osebo, zdravstveno zav. z asistenco v tujini (skupinska premija – do dopolnjenega 74. leta starosti –
 • dvojna premija za starejše od 75 let),
 • 15,00 € na osebo doplačila za malo skupino (v primeru manjše skupine – min. 30 oseb).

Za potovanje v tujino je obvezen veljaven osebni dokument (zadostuje osebna izkaznica).
Po programu kar nekaj ogledov opravimo peš, zato ne pozabite na primerno obutev in oblačila (če bo lepo vreme, bo možno tudi kopanje v morju – zato ne pozabite na kopalke).

Splošni pogoji poslovanja in navodila so sestavni del programa.