Pretekli programi in izleti

Slovenec sem

Program potovanja: enodnevni program
Datum izleta: 25. september 2021

Program potovanja

Odhodi avtobusa:

  • Kranj, iz AP pred centrom Supernova na Primskovem ob 06.30 ur,
  • Cerklje, izpred AMD ob 06.50 uri,
  • morebitni ostali vstopi po dogovoru.

Mimo Trojan in Celja bomo potovali Šentjurja. Na poti bo postanek za zajtrk iz avtobusne popotne torbe. V zgodnjih dopoldanskih urah bomo prispeli v Šentjur, kjer se letos spominjajo 100. obletnice smrti Josipa Ipavca. Njegov oče Gustav je uglasbil eno izmed najbolj narodno buditeljskih skladb, izpod peresa Jakoba Gomilška - Slovenec sem!

Razgledali se bomo po Zgornjem trgu v Šentjurju, kjer je bilo nekdaj trško jedro. Ogledali si bomo župnijsko cerkev sv. Jurija in si privoščili oddih ob kavi. Sledil bo zelo zanimiv obisk Muzeja južne železnice. Sprejel nas bo pravi postajenačelnik in strogo preveril, če je naša ura prihoda točna. V Franc- Jožefovem prometnem uradu si bomo ogledali prikaz bogatega arhivskega gradiva in železniških naprav. V neposredni bližini bomo spoznali še druge muzejske enote: kretniško bločno postavljalnico, parno lokomotivo, signalno-progovne naprave ter zaščiteno eksotično drevo pagodovec, ki je bilo darilo avstrijskega dvora ob otvoritvi proge Gradec-Celje. V popoldanskem času se bomo obiskali še Zeliščno kmetijo Kalan. Gostitelji nas bodo sprejeli na razgledni točki, od koder bomo v primeru dobre vidljivosti lahko opazovali Boč, Donačko goro, Bohor, Kum, Pohorje… Nato bomo izvedeli vse o dejavnosti kmetije, si ogledali film in degustirali zeliščni čaj. Mogoče si bo nakupiti zdravilnih rožic tudi za domačo rabo… Po ogledu se bomo okrepčali s poznim kosilom. Sledil bo povratek domov, kamor bomo prispeli v večernih urah.

V ceno je vključeno:

  • avtobusni prevoz z vsemi pristojbinami,
  • okrepčilo iz popotne torbe (zajtrk) voda in cviček,
  • voden ogled Ipavčeve hiše,
  • voden ogled Muzeja južne železnice in voden ogled ter degustacijo na zeliščni kmetiji,
  • pozno kosilo,
  • turistično vodenje,
  • organizacija in izvedba izleta.

Otroci do 6 let brezplačno, otroci do 12 let po ceniku.

Udeležba na izletu je mogoča po načelu PCT: preboleli, cepljeni, testirani (negativni hitri test, ki ni starejši od 48 ur). Potrebno bo upoštevati vsa priporočila NIJZ za preprečevanje nalezljivih bolezni. V avtobusu in v zaprtih prostorih bo obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok.

Splošni pogoji poslovanja in navodila so sestavni del programa.