Pretekli programi in izleti

Doživetje zelenega zlata in Šaleška dolina

Program potovanja: enodnevni program
Datum izleta: 11. marec 2023

Program potovanja

Odhodi avtobusa:

  • 07.00 Kranj (AP pri Mercator / Supernova center Primskovo)
  • 07.30 AMD Cerklje,

Odpeljali se bomo mimo Mengša do Trojan, kjer bo postanek za jutranjo kavo in dobrote iz popotne torbe. V dopoldanskih urah bomo prispeli v Savinjsko kotlino. V okolici Žalca se je v 70-ih letih 19. stoletja začela pisati novodobna zgodovina hmeljarstva. Takrat so knezi Salmi, lastniki posestva v Novem Celju, začeli razmišljati, kako še izboljšati dohodke svojega posestva. Z Bavarske so poklicali hmeljarja, ki je zasadil novo agrarno kulturo ob dvoru ter poučil o njej vrtnarja in grajskega oskrbnika Josipa Bilgerja. Le-ta je uspešno uredil prvi nasad württemberškega hmelja in s tem postavil temelje dejavnosti, ki spodnji Savinjski dolini še vedno daje prepoznaven pečat. Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije so uredili v stari obnovljeni sušilnici hmelja. Obiskovalec v njem spoznava prehrano, oblačila, običaje, številne hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja...

Popoldne se bomo odpeljali do Velenja. Mlado mesto z zelenim srcem in zelena okolica so primerni za številne aktivnosti na prostem. Velenjčani in številni obiskovalci se radi osvežijo in rekreirajo ob Velenjskem jezeru in na njem. Nastalo je kot posledica stoletne rudarske dejavnosti na tem območju. Mi se bomo sprehodili do nove razgledne ploščadi Vista, ki se vzpenja 14 m visoko nad jezero. Ob lepem vremenu nam bo pogled segel daleč čez Velenjsko jezero vse do obronkov Pece in Paškega Kozjaka. Na drugi strani pa bomo videli vedute mesta Velenje in naselij, razkropljenih po gričevnati okolici… Prosto za kavico. Popoldne bomo obiskali Šoštanj. Danes nam je ta kraj znan po TEŠ-u. Gospodarski razvoj Šoštanja pa je nekdaj narekovala usnjarska dejavnost družine Vošnjak, ki je v Šoštanju postavila enega največjih usnjarskih obratov v Avstro-ogrski monarhiji. Urbani razvoja kraja Šoštanj je ustavilo izkopavanje premoga, posledica česar je tudi Družmirsko jezero, ki velja za najgloblje jezero v Sloveniji. Mi si bomo ogledali Muzej usnjarstva, kjer nam bodo na ogled najprej usnjarski stroji. V drugem delu razstave pa so z ambientalnimi predstavitvami prikazani delavsko stanovanje, direktorjeva pisarna, Lujekova čevljarska delavnica, utrinki iz življenja in usode industrijalcev Vošnjakov… Sprehodili se bomo tudi do središča Šoštanja in si ogledali zanimivosti. Sledilo bo druženje ob poznem kosilu. Povratek domov je predviden v večernih urah.

V ceno je vključeno:

  • avtobusni prevoz z vsemi pristojbinami,
  • dobrote iz popotne torbe (zajtrk, prigrizki, voda in vino),
  • ogled Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, 0,33 l piva Kukec (svetlega ali temnega),
  • zunanji ogledi po programu,
  • vstopnina v Muzej usnjarstva,
  • pozno kosilo (juha, dve vrsti mesa, priloga, solata in sladica),
  • turistično vodenje,
  • organizacija in izvedba izleta.

Splošni pogoji poslovanja in navodila so sestavni del programa. Licenca za opravljanje dejavnosti organiziranja turističnih aranžmajev št. 1742, izdana s strani GZS.